Sidor

23 mars 2013

Forskare svarar på frågor om ungas säkerhet på nätet

Utan att förringa mobbning, hot och hat på nätet det allra minsta – det sker fruktansvärda saker också i den digitala miljön – vill jag ändå mana till lite sans och besinning. Det är inte nätet i sig som är farligt. Det är inte sociala medier som begår övergrepp. Det hjälper inte ett dugg att förbjuda barn och unga att vara på nätet, eller förbjuda dem att vara aktiva i vissa sociala medier, eller att bara tillåta dem att vara på nätet mellan vissa klockslag. Det hjälper inte att installera filter. Det hjälper definitivt inte att försöka tala om för barn och unga vilka uppgifter de får lämna ut eller vilken typ av bilder de inte får lägga ut – skuldbeläggning är aldrig en bra strategi.
     Den som läst lite mediehistoria vet att moralpanik är ingenting nytt. Och den senaste tidens debatt om nätsäkerhet för barn och unga luktar moralpanik lång väg.

Det finns vetenskaplig forskning om ungas säkerhet på nätet. Det finns råd som faktiskt fungerar.
     Fråga forskarna: Unga online är en nystartad frågelåda på nätet. Bakom initiativet står Elza Dunkels, Umeå universitet, som forskar kring ungas säkerhet på nätet, och Marcin de Kaminski, Lunds universitet, som forskar kring sociala normer i unga nätkulturer.
     Frågelådan nås via tre olika sidor på nätet, Cybernormer, Nätkulturer och NetNanny, på Facebook och på Twitter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar