13 januari 2013

Politologerna bjuder på aktuell statsvetenskap

Idag har en ny statsvetenskaplig blogg publicerats – Politologerna. Bloggen kommer att drivas gemensamt av statsvetare från Göteborgs universitet, Linköpings universitet och SCB. Så här presenterar de sig själva:
Syftet med bloggen Politologerna är att bidra med välgrundade, ofta empiriska, och lättillgängliga observationer om svensk politik. Vi förmedlar forskning men även enkla deskriptiva resultat och analyser. Vi vill väcka debatt om svensk politik, men driver ingen partipolitik och undviker att vara politiserande.

Fakta, med andra ord. Och statistiska analyser av hur det har varit – och vilka slutsatser man eventuellt kan dra av det.
     Första inlägget handlar om hur länge svenska partiledare stannar på sin post, och om chansen (eller risken) att vi kommer att få se ett partiledarbyte i något av riksdagspartierna under 2013. Statistiken säger för övrigt att det är lite, lite högre chans att vi får se ett partiledarbyte under året (53 procent) än att vi inte gör det (47 procent).
     Första inlägget är skrivet av Politologernas initiativtagare Anders Sundell, doktorand vid Göteborgs universitet.

Om jag fick önska en enda sak av Politologerna är det att varje inlägg signeras av skribenten. Förutom att det ökar transparensen, så hjälper det också läsarna att värdera varje enskilt inlägg. Det går visserligen att lista ut vem som skrivit vad genom att klicka på författararkivet i högerspalten, men med tiden kan det bli rätt många namn att gå igenom innan man hittar vem som skrivit ett enskilt inlägg.
     Med den reservationen lägger jag Politologerna till mitt eget rss-flöde. Jag är fullständigt övertygad om att den kommer att bjuda på intressant läsning fortsättningsvis för alla som är det minsta lilla intresserade av svensk politik och samhälle.

I min egen vänsterspalt hittar du flera olika bloggrullar: Medieforskning, Medier, Göteborgs universitet (där du till exempel hittar Politologen) samt Diverse. Där kanske finns något intressant för dig också?


Uppdatering 130113: Det är en hel del saker att ställa in när man startar en ny blogg, och det är sällan allt blir rätt omedelbart. Men från och med nu tycks det som om alla inlägg är signerade. Bra!

Inga kommentarer: