Ett mycket tydligt exempel på hur kollegor hjälper till att ge ett avslöjande en extra skjuts såg vi i förra veckan, i samband med Expressens publiceringar kring SD (se första artikeln här). Andra nyhetsmedier rapporterade så klart om själva nyheten, men de gav samtidigt väldigt tydlig credd till Expressen.
Det här att man så tydligt creddar konkurrenten, och inte bara hakar på och gör sin egen grej utan att låtsas om var "originalavslöjandet" kommer ifrån, är inte alls självklart. Det verkar dock bli mer och mer vanligt.
Ett annat exempel berättade Sveriges Radios Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman om när de igår gästföreläste för journaliststudenterna vid JMG.
Deras föreläsning handlade inte alls om hur de gjorde själva jobbet (och med "själva jobbet" menar jag naturligtvis den så kallade Saudiaffären – ett nytt avslöjande publicerades så sent som idag). Istället berättade de om hur de, i samråd med arbetsledning etc, planerade själva publiceringen:
- En ny grej per dag, och i huvudsak reaktioner på denna i de andra sändningarna. Pumpar man på med flera nya saker varje dag blir lyssnarna till slut bara förvirrade.
- Dagen innan första publiceringen fick SVT:s Rapport och Aftonbladet ta del av huvudreportaget, för att kunna göra egna nyheter och vinklar – mot att de creddade Sveriges Radio.
- De dokument som låg till grund för avslöjandena publicerades på SR:s webb, även när de innehöll nyheter som inte publicerats av SR ännu. Dels för att öka den egna trovärdigheten, men också för att ge andra nyhetsmedier en chans att hitta egna vinklar.
- Hela (oklippta) intervjuer med till exempel ansvariga ministrar publicerades också på webben, för att lyssnarna själva skulle kunna bedöma hela materialet.
– Skulle vi få det här att rulla måste vi få hjälp av andra kollegor direkt, berättade Bo-Göran Bodin för JMG-studenterna. Vi försökte tänka att "vi är inte konkurrenter med varandra, utan vi har ett gemensamt mål att ta reda på hur det är med den här historien".
Hjälp från kollegorna, det är det ena sättet att tänka när man planerar en större publicering av det här slaget. Det andra handlar om hur man hanterar dementimaskinen:
– Lika mycket krut som man lägger på att säkra upp att allt är sant, lika mycket krut måste man lägga på hur de hanterar det, konstaterade Daniel Öhman. Vilken strategi har motparten? Och hur kan vi använda den strategin? Det är ett PR-krig.
Bo-Göran Bodin och Daniel Öhmans avslöjanden har redan belönats med Prix Europa i klassen Bästa undersökande reportage – radio. I morgon kväll avslöjas om de också belönas med Stora Journalistpriset. I söndags sände SR:s Kaliber ett reportage om granskningen – lyssna här.
Gästföreläsningen på JMG streamades via Bambuser. Tryck på pilen! Moderator (som hörs ofta men sällan syns i bild) är gästprofessor Ingrid Carlberg. Ett längre referat finns på JMG:s webb.
Uppdatering 121122: Jovisst fick de Stora Journalistpriset i klassen Årets avslöjande. Grattis!
Gästföreläsningen på JMG streamades via Bambuser. Tryck på pilen! Moderator (som hörs ofta men sällan syns i bild) är gästprofessor Ingrid Carlberg. Ett längre referat finns på JMG:s webb.
Uppdatering 121122: Jovisst fick de Stora Journalistpriset i klassen Årets avslöjande. Grattis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar