21 juni 2012

Ny studie från JMG idag:
Svenska journalister 1989–2011

Idag publiceras en ny studie från JMG, Svenska journalister 1989–2011. Boken består av 15 korta kapitel som alla beskriver den svenska journalistkåren ur olika perspektiv, från social bakgrund till partisympatier och demokratisyn.
     Studien bygger på de svenska journalistundersökningarna som genomförts vid JMG sedan 1989. Den senaste låg i fält under hösten 2011, och avslutades så sent som i februari i år. Det är alltså – med forskarögon mätt – purfärska siffror som nu presenteras.
     Bland annat visar Bengt Johansson (som bloggar här) på vilket sätt svenska journalister inte är som vanligt folk – de konsumerar mycket mer kultur och nöje än andra, till exempel, jobbar över en hel del och dricker mer alkohol än "normalsvensken".
     Bokens redaktör är Kent Asp, som bland annat konstaterar att journalisters politiska åsikter skiljer sig allt mer från svenska folket, alltså att den så kallade åsiktsklyftan ökar (vilket han också skriver om i en artikel på DN Debatt idag).

Svenska journalister 1989–2011 (som du kan ladda ner som pdf från JMG:s webb) innehåller också ett kort kapitel om journalisters sociala medier-användning och -vanor, författat av Monika Djerf-Pierre. Siffrorna visar att journalister – inte särskilt förvånande – använder sociala medier i betydligt högre utsträckning än befolkningen i övrigt.
     Det är de här siffrorna som jag kommer att fördjupa mig i inledningsvis i mitt avhandlingsarbete. Även om journalister över lag är flitiga sociala medier-användare, visar datamaterialet (och Monikas kapitel) också att det finns stora skillnader inom kåren. Många använder inte sociala medier alls, eller i väldigt liten utsträckning. Det finns alltså anledning att tala om en sociala medier-klyfta inom kåren. Vad beror detta på? Vilka konsekvenser har det?
     De fördjupade analyserna kommer jag att presentera i ett forskningspaper tillsammans med Monika Djerf-Pierre vid ECREA 2012 (The 4th European Communication Conference) i Istanbul i oktober.
     Men redan efter midsommar kommer jag att kommentera de siffror som presenteras i Svenska journalister 1989–2011 här på bloggen. Det finns mycket att säga! Jag vill bara ha en lugn och skön helg först – med sol och värme, tack!


Fotnot: I nästa vecka presenteras den senaste SOM-rapporten, I framtidens skugga, som bland mycket, mycket annat innehåller siffror om svenskarnas sociala medier-användning.

Inga kommentarer: