När Dagbladet med en enkel knapptryckning erbjuder en terrorfri zon säger Dagbladet två saker:
- Det här innehållet är egentligen inte viktigt.
- Med den här knappen som ursäkt kommer vi att frossa i närgångna detaljer. För tycker läsarna det blir för mycket kan de ju enkelt välja bort.
Jag har sett sådana här fria zoner i nättidningar tidigare. Men då har det gjorts med väldigt mycket humor och glimten i ögat. Till exempel vid det brittiska prinsbröllopet förra våren, när The Guardian erbjöd läsarna att klicka bort frossandet i royalistisk yra.
Men terrorsaken går inte att skämta om, eller bort. Det här är blodigt allvar, i ordens verkliga betydelse. Här finns inte utrymme för någon som helst glimt i ögat.
Jag kan visserligen hålla med om att många medier – också svenska – frossar onödigt mycket; i alltför närgångna intervjuer med Breiviks offer, i alltför detaljerad grafik, i alltför utlämnande bilder. En del av det skulle jag personligen gärna se att medierna avstod ifrån – och mycket av det väljer jag personligen också bort. Men jag gör mitt val i vilka medier jag väljer att ta del av, och i hur mycket bevakning av terrorsaken jag orkar med helt enkelt.Det val som Dagbladet nu erbjuder sina läsare är en helt annan typ av val, och ett mycket farligare val. För vad händer om vi aldrig måste konfrontera det hemska? Eller det jobbiga? Eller det vi inte tycker om, eller inte tycker likadant om?
För nästan precis ett år sedan var det ett brittiskt prinsbröllop som kunde väljas bort. I morgon är det den norska terrorrättegången. Om två år är det dags för nästa ordinarie riksdagsval – ska vi kunna välja bort all valbevakning då?
Och kommer det norska rättsväsendet i fortsättningen att bry sig om argumenten för öppenhet, om medierna själva förringar allvaret?
Att erbjuda en terrorfri zon är naturligtvis ett sätt för Dagbladet att både kunna äta kakan och ha den kvar, alltså att locka så många läsare som möjligt till sajten.
Enligt en nyligen presenterad skandinavisk undersökning menar 68 procent av norrmännen att terrorsaken hittills fått för mycket utrymme i medierna, 28 procent tycker det varit lagom. "Det blir intressant att se läsarsiffrorna och responsen på den här lösningen," säger Dagbladets chefredaktör John Arne Markussen.
Jag hoppas att de norska läsarna gör ett klokt val, och väljer bort Dagbladet. För allas vår skull.
Läs också: VG valde bort sin "terrorknapp"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar