Sidor

22 april 2012

Nu måste mediehusen lära sig
om användarskapad distribution

För snart fyra år sedan skrev jag, på uppdrag av Dagspresskollegiet, en rapport om dagstidningarnas användarskapade innehåll. (Rapporten Läsarmedverkan: Lönande logiskt lockbete kan du ladda ner här om du är intresserad.)
     Användarskapat innehåll, det är enkelt uttryck allt sådant innehåll som läsarna står för: Artikelkommentarer, enkätsvar, mest läst-listor, nyhetsbilder, vårbilder, mikrolokala nyhetsartiklar, bloggar, crowdsoursat material… numera finns en uppsjö av varianter, och i princip samtliga nättidningar använder sig av användarskapat innehåll så mycket de kan. Eftersom det helt enkelt lönar sig.

Nu är det dags att lära sig ett nytt ord: Användarskapad distribution. Och att lära sig hur man som nättidning kan underlätta den användarskapade distributionen, och dra nytta av den. Eftersom det helt enkelt kommer att löna sig (om det inte redan gör det).
     Numera använder stora delar av mediepubliken sociala medier, i olika grad och utsträckning. Och en stor del av innehållet i de sociala medierna består i länkar till de traditionella mediehusen, eller kommentarer till de traditionella mediehusens innehåll.
     Medievärlden kunde härom veckan visa statistik över hur mycket av nättidningarnas trafik som kommer från sociala medier. För Folkbladet är siffran förvånande 47 procent, för SvD i jämförelse mer modesta 23 procent. Det är ju helt otroliga siffror!
     Men om nättidningarna ska kunna dra nytta av den användarskapade distributionen gäller det att underlätta möjligheterna att dela material. Det vinner alla på. En konsekvens av detta är också att vi kommer att få se att nyhetsmedierna blir ännu mer närvarande i våra sociala medier-flöden, på olika sätt.

Själv funderar jag just nu på hur redaktionernas strategier för användarskapad distribution påverkar det jag är intresserad av i mitt avhandlingsarbete, nämligen olika aspekter av journalisters användning av sociala medier. Blir det en ny punkt på morgonmötet i fortsättningen, att kolla vilka artiklar varje reporter delat på twitter det senaste dygnet? Kommer redaktionsledningar att gå så långt som till att mer eller mindre uttalat kräva att journalisterna underlättar den användarskapade distributionen, också via sina privata sociala medier-konton? Många frågor är det…
     Jag har hur som helst hittat en blogg som diskuterar många av de här frågorna: Avskalad och finns med i min bloggroll här intill (där du hittar en blandning av i huvudsak mediebloggar, medieforskare och medietyckare, blandat med annat jag tycker är läsvärt). Avskalad drivs av Markus Pettersson som arbetar med kundlojalitet och sociala medier på Göteborgs-Posten. Han erbjuder många tänkvärda perspektiv och för mig mycket användbar kunskap – speciellt i de stunder när jag glömmer bort de strategiska ledningsperspektiven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar