Sidor

9 april 2012

Aldrig tycks papperstidningens död så avlägsen
som under de tidningsfria dagarna

Långledigheten som borde varit fylld med lösgodis, kvalitetsgodis, ägg, god mat och ädla drycker närmar sig sitt slut. Om det inte vore för att en person i min närhet förvandlats till ett levande bevis på att en karl med en redig förkylning verkligen inte har det lätt (se reklamfilmen här).
     Så istället har jag haft haft ganska mycket tid att följa flödet i "mina" sociala medier. Och kan konstatera följande:

• Påsken har uppenbarligen varit plankornas tid. Oxfilé hos några, kycklingfilé hos andra, och så någon som tydligen mäter sin planka i minuter och sekunder.

• Snö och penséer går uppenbarligen inte ihop. Men en natt inne i värmen kan tydligen rädda dem.

• Allt färre har förståelse för de tidningsfria dagarna. "Lata redaktioner," skriver bubblan. "Men vad skönt för tidningsbuden som får en ledig helgdag," försöker jag, utan framgång. För aldrig tycks papperstidningens död så avlägsen som just under de tidningsfria dagarna.
     Det är klart att i en tid när det anses självklart att vi ska kunna tillbringa långfredagen med att storhandla på Coop, köpa tryckimpregnerat till altanutbyggnaden på Bauhaus och förnya vårgarderoben på närmsta köpcenter, så känns det konstigt att vi inte ska få någon tidning i brevlådan.
     När pappersupplagorna dalar är det många som funderar över tänkbara alternativ. Ett, som diskuteras allt oftare, är att inte distribuera någon papperstidning i veckorna utan istället koncentrera krafterna till att göra en bra vardagswebb och en ännu bättre papperstidning till helgen, när de flesta är lediga och faktiskt har tid att läsa. Folket blir av allt att döma först ut, till hösten blir sexdagarstidningen endagarsdito. Det är ett modigt beslut (och samtidigt trist, eftersom den redaktionella bemanningen sannolikt kommer att minska betydligt). Men jag tror ändå att det kan vara rätt väg att gå. När alltför få är beredda att betala för den produkt man erbjuder, så måste man våga pröva nya affärsmodeller.
     Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för ett liknande resonemang i sin blogg.
     Hur blir det då med de tidningsfria dagarna i framtiden? Ja, det blir nog till att vänja sig vid att de faktiskt blir ännu fler.


Relaterade inlägg: Unna dig att ha långtråkigt en stund! (101103)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar