Sidor

3 januari 2011

Får man säga vad man vill på Facebook?

De senaste dagarna har tre anställda vid Volvo Powertrain i Skövde (de var inhyrda av ett bemanningsföretag) förlorat sina jobb eftersom en av dem kallat sin arbetsplats ett "dårhus" på Facebook, och de andra två kommenterat inlägget i samma stil. Dessutom har en hockeydomare satts i utvisningsbåset resten av säsongen för att ha publicerat en Muhammed-karikatyr på Facebook.
     Ska man kunna säga vad man vill på Facebook, utan att riskera jobbet? I princip ja, säger jag.

Det betyder inte att jag tycker att man kan säga precis vad man vill på Facebook eller i andra sociala medier. Av flera anledningar. På Facebook måste gälla samma regler som för allt annat offentligt samtal. Det som är brottsligt i den svenska brottskatalogen (exempelvis förtal eller olaga hot) är så klart brottsligt även på Facebook. Men handlar det om brott är det åklagarens sak att yrka påföljd; man ska inte nödvändigtvis behöva riskera jobbet för det. För det offentliga samtalets skull tycker jag dessutom man kan försöka uppträda lite anständigt, och behandla varandra med respekt. Men ytterst är det en fråga om yttrandefrihet.

Det finns givetvis några undantag, när det kan vara berättigat att ge den anställde sparken. Till exempel kan man inte som anställd inom vård eller omsorg lägga ut bilder på personer man vårdar, eller uppgifter om dem. Och alla har inte självklar rätt att statusuppdatera, blogga eller twittra på arbetstid, det begriper väl var och en. Men då handlar det om att man bryter mot kollektiv- eller anställningsavtal på annat vis.

Det finns ingen som helst anledning att sparka folk för att hon eller han längtar efter semester, eller är lite trött på sina arbetskamrater, eller bara uttrycker sig lite allmänt klumpigt. Det måste vara högt i tak också på en arbetsplats. Att avskeda en anställd och hänvisa till att han brutit mot en lojalitetsparagraf är lågt.
     Den arbetsgivare som tänker efter lite inser också snart att den debatt som följer på avskedande/avstängning riskerar att göra långt mer skada än de ursprungliga inläggen. Titta på omdömena om Volvo i anslutning till P4 SkaraborgsAftonbladets, DN:s eller SvD:s artiklar, eller debatten i GP till exempel. Eller vad andra bloggare skriver om avstängningen av hockeydomaren (i anslutning till Aftonbladets eller SvD:s artiklar). Det hjälper föga att få försöka förklara sig i P1

Oavsett vad arbetsgivare eller andra tycker, så fortsätter användningen av sociala medier att öka. Varje företag borde därför ha en policy för sociala medier. Det finns långt värre hot mot ett företag än en anställd som råkar kalla sin arbetsgivare för "dårhus" på Facebook (vilket rapporten Konsumtionsmakt 2.0 ger flera exempel på).
     Och varje arbetsgivare borde sätta sig ner tillsammans med sina informations- eller kommunikationsansvariga, facket och de anställda och utarbeta en policy med rekommendationer för hur man tycker att de anställa – inklusive arbetsledning och ägare – ska uppträda i olika sociala medier. Det vinner alla parter på.


Relaterade inlägg: Får man tycka vad man vill på Facebook? (101017)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar