Sidor

12 december 2010

Värna den sällsynta tystnaden

Stenungsunds kommun har planer på att utöka naturreservatet på Stenungsön. Det är bara bra. Om vi inte fattar att vi måste värna de någorlunda orörda kustområden vi har, invaderas de snart av penningstarka husbyggare som bara är intresserade av strandtomt och avspärrningar. Och det är inte bra.

Ett av mina bästa trattisställen ligger i Svartedalen, naturreservatet strax öster om Stenungsund. Skogen i sig är egentligen inte så imponerande alla gånger. Det handlar ändå om odlad skog, och rätt vad det är ska det huggas. Svartedalen har också drabbats extremt hårt av försurningen. Det finns sjöar i området som är i princip döda, med glasklart turkost vatten för att de saknar liv.
     Den kanske största fördelen med Svartedalen (förutom alla mina hemliga svampställen) är att det är ett stort område, med knappt några bilvägar. Det betyder att det blir tyst.

Jag gillar tystnad. Även om det inte är ofta jag får njuta av den. Det hänger lite grann ihop med långtråkigheten som jag skrivit om tidigare, och möjligheterna till odelad uppmärksamhet. 

Denna sällsynta tystnad har nu uppmärksammats av Tidningen Land, som sammanställt en tio-i-topplista med Svartedalen på sjunde plats. Det finns få tysta områden kvar i dagens mediahetsande tider, och verkligt få i den södra halvan av landet. Här i Bohuslän är vi ändå ganska lyckligt lottade; vi kan också bege oss till Kynnefjäll när det moderna livets konstanta buller och brus blir alltför påträngande. 

Sällsyntheten gör det extra viktigt att värna dessa områden. Nu hotas stora delar av Svartedalen av en försäljning, som kan leda till att det nu obrutna området trasas sönder. En ideell förening har bildats för att försöka stoppa försäljningen. Stöd den, du också! Vi behöver reservat inte bara för strövturer med svampkorg, utan också för tystnaden.


Fotnot 1: Tidningen Land publicerar inte allt på webben. Tystnadens tio-i-topp har återpublicerats av TT, och finns bland annat hos GP om du vill se hela listan.

Fotnot 2: I vår publiceras Tystnader och Tider. Samtal med historien av historikern Eva Österlund på Bokförlaget Atlantis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar