4 november 2010

Dagens ord: Författarjournalistik

Den nya boken som sägs avslöja pikanta detaljer ur kungens privatliv debatteras flitigt innan någon ens har läst den. Det är inget att säga om.
     Däremot kan man säga mycket om de svenska mediernas sätt att nu fullkomligt frossa i alla möjliga av dessa pikanta detaljer. Fram till nu har otrohetsaffärer och liknande ansetts tillhöra den del av privatlivet som medierna – med rätta – lämnat ifred, vilket Aftonbladets Lena Mellin också förklarade i en kolumn häromdagen: 
Även i kungens fall är det sanning och relevans som är vägledande för vad som publiceras.
Nu ser vi inför en ny ordning där allt tydligen kan och ska skrivas om och göras löpsedlar av, med hänvisning till att "det står ju så i boken". Oavsett om det är sant eller inte – för "det står ju så i boken". I Danmark finns ett eget ord för fenomenet, myntat av Politikens ledarskribent Bjørn Bredal, författarjournalistik:
Historier med én kilde, anonym kilde eller ingen kilde overhovedet bliver standset eller rettet i det professionelle, redaktionelle tjek-system på enhver ordentlig avis. - - - Men nu er der kommet dette nye og mærkelige i vores journalistiske industri: Ting, som aldrig ville kunne skrives direkte i aviserne, kan pludselig godt skrives alligevel, når bare de citeres fra bøger.
Men: Man kan inte publicera en uppgift och bara hänvisa till andras publicering av samma uppgift. Var och en ansvarig utgivare svarar själv för sina publiceringsbeslut. Att hävda att det inte är relevant om uppgifterna är sanna eller inte bara för att de publicerats i en bok duger inte. Sen får Aftonbladets Jan Helin eller Expressens Thomas Mattsson säga vad de vill (och det gör de också). Min åsikt är klar: Bevare oss från den sortens journalistik. 
     

Fotnot 1: Den danska debatten handlar inte om boken om den svenske kungen, utan boken Summen af kardemommen av Kurt Lassen, om den så kallade Plummer-affären.

Fotnot 2: Hans Månsson har också läst Politikens ledare, men väljer att översätta fenomenet till förlagsjournalistik, i en debattartikel i Medievärlden. Han är inte heller överdrivet förtjust.

Inga kommentarer: